Έκθεση πινάκων με γραμματόσημα στον ΙΑΝΟ της Αθήνας

“Ένα σύμπαν από γραμματόσημα”

Ό,τι έγραψε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ http://www.efsyn.gr/arthro/ena-sympan-apo-grammatosima ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Γιώργος Σταματόπουλος για την έκθεσή μας στον Ιανό της Αθήνας, όπου ήταν ομιλητής στα εγκαίνια, στις 10 Ιουνίου 2016.

“Χρόνια τώρα (από το 1974!) συλλέγει μανιωδώς γραμματόσημα. Και τι κάνει μ’ αυτά; Ζωγραφεί, εικονοποιεί, δημιουργεί. Με ζήλο εντομολόγου τα τεμαχίζει, τα συνθέτει, τα τοποθετεί σ’ έναν καμβά και ό,τι τον τυραννά ή τον χαροποιεί μέσα του τον ωθεί να σχηματίσει απρόσμενα εντυπωσιακούς πίνακες. Με μαθηματική και εκνευριστική (χειρουργική θα ‘λεγα) ακρίβεια τεχνουργεί και ας μη θήτευσε ποτέ του σε κάποια σχολή, ας μη μαθήτευσε σε δασκάλους (γιατί δεν υπάρχουν δάσκαλοι σε τούτη την τέχνη). Εντελώς μόνος του ο, συνταξιούχος πια, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης Μιχάλης Κεραμάρης εφηύρε (την) τέχνη (του)! Τον φαντάζομαι. Μ’ ένα κοπίδι και μια κόλλα και λίγη σινική μελάνη για να συμπληρώνει ό,τι δεν αρθρώνουν πάντοτε τα γραμματόσημα, σκυμμένο πάνω από τα υλικά του… Μήνες ολόκληρους του παίρνει να ολοκληρώσει ένα έργο του, εάν είναι μεγάλων διαστάσεων απορροφάται επί έξι μήνες! Είπαμε, δημιουργία ή θάνατος. Μετρημένος, ισορροπημένος, ευτυχισμένος, χωρίς να έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία, εκθέτει εδώ και λίγες μέρες το έργο του στον πρώτο όροφο του βιβλιοπωλείου «Ιανός» στη Σταδίου. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιουλίου. Μια ξεχωριστή τεχνοτροπία, που, ναι, αναζωογονεί τη διακοσμητική εικονοποιία, με έντονο βεβαίως το προσωπικό του ύφος (ένας μικρόκοσμος, γεωμετρικός άλλοτε και ενίοτε συνθετικός, που είναι το δικό του ποιητικό – δημιουργικό σύμπαν).”

Δεκέμβριος 2014

Επίσκεψη ομάδας παιδιών από το Επταχώρι στον καλλιτεχνικό μας χώρο.

Είδαν πολλά, ρώτησαν πολλά…

Πώς γίνεται ένας πίνακας με γραμματόσημα;

Ο καλλιτέχνης εξηγεί και δείχνει στα παιδιά, τα οποία διαπίστωσαν πως, αν προσπαθήσουν, θα μπορέσουν να κάνουν ίσως σαν αυτά…

Αύγουστος 2018

Επίσκεψη Συλλόγου Γοργοποτάμου Κόνιτσας

Έγραψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου Παύλος Βασάκος:

«Η ιστορία του χωριού που δεν βρίσκεται και τόσο μακριά από τους δικούς μας τόπους είχε σίγουρα να μας μιλήσει και για διαφορετικά πράγματα. Επόμενη στάση και αφού περπατήσαμε για λίγο στους δρόμους του χωριού, ο Χώρος Πρωτότυπης Τέχνης, όπου μας περίμενε ο κ. Μιχάλης Κεραμάρης. Το ξύλινο κτίριο σίγουρα δεν μας προετοίμαζε για αυτό που θα βλέπαμε στο εσωτερικό του. Έργα του κ. Μιχάλη Κεραμάρη όπως πίνακες με γραμματόσημα και πίνακες με φύλλα, λουλούδια και τομές από κορμούς δέντρων, βέργες κρανιάς κεντημένες με σουγιά, ξυλοτεχνήματα με τεμάχια ελάτου, γύψινα ανάγλυφα, συλλογή έγχρωμων κροκαλοπαγών πετρωμάτων. Ο χώρος ασφυκτικά γεμάτος από πανέμορφα έργα και ο κ. Μιχάλης να μοιράζεται με ενθουσιασμό το μεράκι του μαζί μας και να απαντά σε όλες τις απορίες και την περιέργεια μας σχετικά με την σίγουρα πρωτότυπη τέχνη του. Ο χρόνος για μία ακόμα φορά δεν μας έφτασε. Αρκεστήκαμε όμως σε αυτή την πρώτη γνωριμία, αγοράσαμε ένα ενθύμιο και δεχθήκαμε το δώρο του κ. Κεραμάρη, μία βέργα κεντημένη με σουγιά, για να ομορφύνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου μας. Ιωάννα και Μιχάλη ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενίας σας!!

Αύγουστος 2019

Επίσκεψη της ομάδας “Gates Of Memory” (Πόρτες Μνήμης) που έκανε σπουδαία πράματα στη Χρυσαυγή Βοΐου δίπλα στο γεφύρι και το νερόμυλο. Ανάμεσα στις δραστηριότητες ήταν και οι επισκέψεις σε μουσεία της Δυτικής Μακεδονίας. Ήρθαν να δουν τις παλιές φωτογραφίες στο Τζημοπούλειο Μουσείο Επταχωρίου. Οι παλιές φωτογραφίες λειτουργούν ως «πόρτες της μνήμης», πόρτες που ανοίγουν και «ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΤΑΧΩΡΙΟΥ». Ήρθαν στην Πρωτότυπη Τέχνη στο Επταχώρι, όπου σε πολλά καλλιτεχνήματα συνδυάζεται η σύγχρονη τέχνη με την παράδοση, τη λαογραφία και το φυσικό περιβάλλον τής ευρύτερης περιοχής Επταχωρίου. Έγραψαν μεταξύ άλλων:

«Ο καλλιτέχνης, δίδαξε στα μέλη της ομάδας κέντημα σε ξύλο κρανιάς. Οι κεντημένες κρανιές έχουν σχέδια γεωμετρικά και σχέδια που θυμίζουν παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά, αλλά και αρχαία τέχνη.»

Στοιχεία Επικοινωνίας : Επταχώρι Καστοριάς  –  6986 824 342  –  6973 925 482  –  keramaris@gmail.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο